SCHOOL VOOR WETENSCHAP EN TECHNIEK

Search

3WBO – Bouwwetenschappen (D)

Heb je interesse in de bouw, maar is de praktische kant niet echt jouw ding? Dan is deze richting misschien iets voor jou! 
In deze opleiding richten we onze pijlen op de theoretische kant en is het de bedoeling om je succesvol te laten doorstromen naar academische en professionele bacheloropleidingen in het hoger onderwijs. Binnen deze richting ligt de nadruk op de theoretische-technische vorming met voldoende aandacht voor de hedendaagse uitvoeringstechnieken bouw. Alle nieuwigheden van de bouwsector komen aan bod. 

Wat ga je leren?

In de tweede graad gaat veel aandacht naar basistechnieken van bouw- constructies en materialen, technologische wetenschappen (fysica, mechanica en elektriciteit), projectenstudies en computertekenen (Autocad). Duurzaam bouwen staat centraal in deze studierichting waarin bouwknopen van BEN-woningen (bijna energie neutraal-woningen) en energie neutrale woningen (passieve woningen) worden bestudeerd.

In de derde graad worden deze technieken verdiept en uitgebreid met specifieke technieken en toepassingen: toegepaste stabiliteit, kostprijs berekenen, technieken zoals verwarming, ventilatie, EPB-wetgeving (energie prestatie en binnenklimaat), BIM (digitale 3D-bouwmodellen), topografie… In bouwwetenschappen realiseer je geen bouwconstructies op de werf, maar situeert het praktische gedeelte zich in het vaklokaal waar je, met behulp van een computer/laptop, projecten zal bestuderen, ontwerpen, berekenen, organiseren, plannen, … De leerling moet interesse tonen voor de bouwwereld en beschikken over een goed technologisch, wiskundig en ruimtelijk inzicht.

Lessentabel

WordPress Tables Plugin

Het vak bouwwetenschappen bestaat uit:

  • Technologische wetenschappen: fysica, mechanica & elektriciteit.
  • Bouwconstructies en materialen.
  • Projectstudie en ontwerp: cad-tekenen 2D&3D, meetstaat.

ICT: computervaardigheden worden aangeleerd binnen verschillende vakken (geïntegreerd aanbod).

Mogelijke vervolgopleidingen in de 3de graad

Bouw– en houtwetenschappen.

Vervolgopleiding

De opleidingen ‘master in de industriële wetenschappen: bouwkunde of landmeten’ zijn de meest voor de hand liggende vervolgopleidingen. Mits een goede portie creativiteit kunnen een studies ‘master in de architectuur of interieurarchitectuur’ aangevat worden. Daarnaast zijn verschillende opleidingen tot professionele bachelor mogelijk: bouw, toegepaste architectuur, vastgoed-landmeten, houttechnologie, interieurvormgeving, …

Enkele mogelijke beroepen na deze studie

Deze doorstroomrichting gaat ervan uit dat leerlingen na hun opleiding op Vito verder studeren in het hoger onderwijs (bio-ingenieur, milieuverantwoordelijke). Leerlingen die toch kiezen voor de arbeidsmarkt kunnen aan de slag als: werfleider, werfvoorbereider, calculator, energiedeskundige, bouwkundig tekenaar, …

Bijna al deze beroepen zijn knelpuntberoepen.