Eerste graad

Kies je voor een echte STEM-school als VITO, dan heb je de keuze tussen

  • sterk theoretische STEM-richtingen
  • praktische STEM-richtingen
  • beroepsgerichte STEM-richtingen.

 

Het begrip STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics (wetenschap, technologie, techniek en wiskunde).

In het eerste leerjaar A krijg je op VITO een breed pakket aan algemene vakken. Toch kan je al kiezen tussen enerzijds een eerder theoretisch wetenschappelijke STEM-richting (STEM-wetenschappen). Hierbij krijg je geen praktische uren, maar ga je met projecten aan de slag. Anderzijds kan je kiezen voor een eerder praktisch-technische STEM-richting (STEM-wetenschappen-techniek). Daar ga je meer praktijkgericht aan de slag binnen verschillende vakgebieden (metaal, elektriciteit, hout, bouw, land- en tuinbouw).

Verder kan je ook terecht in het eerste leerjaar B (STEM-techniek), waar we naast de algemene vakken nog meer inzetten op praktische vaardigheden.

 

1.1. Het eerste leerjaar A

In het secundair onderwijs worden de zes leerjaren ingedeeld in 3 graden van telkens 2 leerjaren. Het kiezen van een studierichting verloopt geleidelijk. De meeste leerlingen starten in het eerste leerjaar A. Je krijgt er een basisvorming in een gemeenschappelijk programma: talen, wiskunde, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, … en maakt er kennis met technologie en handvaardigheid.
Men kan kiezen uit de volgende opties:
– STEM-wetenschappen
– STEM-wetenschappen-techniek

1.1.1. STEM-wetenschappen

Dit is een studierichting waarin projectmatig gewerkt wordt en waarin de technisch wetenschappelijke vakken meer geïntegreerd worden aangeboden. Sterk zijn in wiskunde is een vereiste. Het is een theoretische richting zonder praktijkuren. Wel gaan we met STEM-projecten heel wat nieuwe technologische processen kritisch en onderzoekend benaderen, ontleden en verbeteren.

1.1.2. STEM-wetenschappen-techniek

Deze studierichting is een 1ste leerjaar A waarvan een aantal uren worden ingevuld met activiteiten binnen de ruime waaier van wetenschap en techniek. In deze richting maak je kennis met volgende sectoren:
– metaal
– hout
– elektriciteit
– bouw
– kunststof
– land- & tuinbouw

1.2. Het eerste leerjaar B

1.2.1. STEM-techniek

Binnen deze studierichting in het eerste jaar van de B-stroom krijg je een praktisch gerichte opleiding waarbij de hoofdlijnen van het basisonderwijs herhaald en aangevuld worden met techniek en technische activiteiten. In deze richting maak je kennis met sectoren zoals:
– metaal
– hout
– elektriciteit
– bouw
– kunststof
– land- & tuinbouw